Exkurze VOŠS v Charitě sv. Alexandra
2. května 2024 Články z celé ČR

Exkurze VOŠS v Charitě sv. Alexandra

V Charitě sv. Alexandra jsme měli návštěvu... Proběhla zde exkurze nastávajícíh sociálních pracovníků z VOŠS Ostrava. Studenti si prohlédli nejen chráněné dílny, ale také sociální službu chráněné bydlení. 

Ve dnech 17. 4. a  25. 4. 2024 navštívili Chráněné bydlení a chráněné dílny Charity sv. Alexandra studentky, studenti Vyšší odborné školy sociální z Ostravy - Mariánských hor. Pracovníci se na návštěvu budoucích sociálních pracovníků dobře připravili: přichystali zasedací místnost, nechyběly informační letáky služby ani drobné občerstvení. Především však nechyběly vyčerpávající informace o chráněném bydlení, které byly zpracovány formou prezentace.

V 9. 00 hodin mohla exkurze začít, zasedací místnost byla zcela zaplněna. Na úvod promluvil ředitel Charity sv. Alexandra Bc. Zdeněk Staněk, DiS, který si připravil prezentaci o historii Charity sv. Alexandra, ale především o jednotlivých chráněných dílnách, které se zde nacházejí. Konkrétně představil dílnu stolařskou, šicí a také dílnu Kooperace. V dílnách pracují osoby se zdravotním postižením, pan ředitel tedy popisoval specifika zaměstnávání těchto osob, což bylo pro mnohé studenty velmi zajímavé.

Posléze se studijní skupina rozdělila na dvě části - jedna šla s panem ředitelem na prohlídku dílen, druhá zůstala v zasedací místnosti, kde si vyslechla prezentaci služby chráněné bydlení. Tu představila sociální pracovnice Mgr. Magdaléna Hulová. Studenty informovala o cílové skupině, poslání služby, personálním obsazení, metodách práce s uživateli, aktivitách služby, spolupráci s návaznými institucemi atd. Studenti poté byli vyzváni, aby se ptali na to, co je zajímá. A padaly otázky opravdu zajímavé, například: „Co se stane, kdy uživatel nemá na zaplacení služby?“, nebo: „Pořádáte pro uživatele nějaké akce?“ Na tuto otázku sociální pracovnice odpověděla s nadšením, protože zapojení uživatelů do běžného života společnosti je jednou z mnoha činností, kterou se pracovníci intenzivně zabývají. Odpověď tedy zněla: „Příští čtvrtek pořádáme akci s názvem Kotlíkový guláš, v květnu se chystáme do ZOO a v létě k vodě“.

Když otázky ustaly, vyzvala sociální pracovnice přítomné studenty a pedagogy, aby se šli podívat do prostor budovy chráněného bydlení. Všichni zúčastnění mohli shlédnout prostornou vstupní halu a poslechnout si záměry, které povedou k jejímu „vylepšení“ a tím také ke zkvalitnění života uživatelů ve službě. Dále si prohlédli výukovou kuchyň, kde ocenili její bohaté vybavení různorodými spotřebiči. Prohlídka pokračovala v kanceláři pracovníků v sociálních službách a také v kanceláři vedoucí pracovnice a sociální pracovnice. Zde studenty osobně pozdravila vedoucí služby Mgr. Bc. Erika Bodnarová, která se studentů zeptala, co vše si o službě zapamatovali.

Sociální pracovnice poté studenty a pedagogy zavedla do prvního patra, kde se nachází dva byty.  Po předchozí domluvě proběhla návštěva bytu č. 2. Zvídaví studenti nahlédli do kuchyně, koupelny, obývacího pokoje, kde ocenili velkou koženou sedačku, a také se podívali do jednoho pokoje uživatelů. Pan Ondra, který poskytnul svůj pokoj k nahlédnutí, studentům rád odpověděl na otázku, jak se mu zde líbí, řekl: „Tak já jsem tady spokojený, nemůžu si na nic stěžovat“. Tato slova potěšila nejen přítomnou sociální pracovnici, ale také studenty, kteří panu Ondřeji popřáli, aby mu jeho spokojenost vydržela i nadále.

Doba exkurze se chýlila ke konci, studenti vybaveni cennými informacemi a letáčky služby se spolu s pedagogy rozloučili s pracovníky služby. Poděkovali, že mohli alespoň část dne strávit ve službě, která dává naději mnoha lidem toužícím po tom, že jednou povedou samostatný život.

My děkujeme studentům za návštěvu a přejeme jim hodně štěstí jak ve studiu, tak v jejich budoucím krásném, i když náročném, povolání.

Monika Hajdučková DiS.

Monika Hajdučková DiS.

asistentka ředitele; sociální pracovník - Poradna sv. Alexandra
Tel.: 596 237 831 E-mail: 8hAs1Z2%WcqET9enW7c-R-9pWgqBO1.7~bGkO1p