Žehnání kříže v Chráněném bydlení a povídání Otce Darka o Izraeli

Zaměstnanci Charity sv. Alexandra zahájili postní dobu společnou mší svatou, žehnáním nového kříže do Chráněného bydlení a poutavým vypravěním Otce Darka o putování Negevskou pouští.

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

MDŽ: Charita pro ženy a květina je bonusem

Ilustrační foto Jakub Žák

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se snažíme ženám projevit úctu. A také jim aktivně pomoci, protože rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Na ženách obvykle leží hlavní tíže péče o domácnost a děti. Pokud se rozpadne rodinné soužití, ocitají se ženy ve velmi svízelných situacích. Řada z nich je mnohdy nedokáže sama řešit. Na straně všech ohrožených a bezbranných tradičně stojí i Charita Česká republika.

Jít směrem k Velikonocům znamená obnovu našeho srdce

Postní doba vyzývá křesťany, aby s větší intenzitou a konkrétností vtělovali velikonoční tajemství do svého osobního, rodinného a společenského života, zvláště za pomoci postu, modlitby a almužny.

Také v ostravsko-opavské diecézi se tak, stejně jako v uplynulých letech, můžete zapojit do Postní almužny.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Ilustrační snímek

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Exkurze do automobilky Hyundai

Na konci ledna se všichni uživatelé i s pracovníky Chráněného bydlení Charity sv. Alexandra vydali na poznávací exkurzi do automobilky Hyundai v Nošovicích. Co jiného dělat v lednu, když vás nebaví nudný zimní spánek a chcete poznat tajemství výroby aut a naučit se překonávat přepážky?

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Děkujeme, že jste otevřeli svá srdce na pomoc lidem v nouzi!

Vážení přátelé charitního díla, rádi bychom Vám tímto poděkovali za podporu letošní Tříkrálové sbírky. Díky obětavosti koledníků, štědrosti dárců a nasazení organizátorů se tento rok podařilo překonat loňský výtěžek sbírky. Vykoledované finance pak pomohou zejména v regionu, kde byly vykoledovány.

Výnos tříkrálové koledy pomůže i tento rok potřebným v regionu

Neváhat, odhodit ostych a strach a následovat příklad Tří králů. Stejně jako dávní mudrcové z východu darovali to nejcennější, co měli, tisíce dobrovolníků a nezištných dárců přispěli „svými dary“, ať už vlastním volným časem, odhodláním nabídnout pomoc nebo přímým finančním příspěvkem, aby přinesli naději lidem v nouzi.