Tříkrálová sbírka

Koledování Tříkrálové sbírky organizuje Charita Česká republika v celostátním měřítku již od roku 2001.

Vždy v termínu okolo svátku Tří králů (6.ledna) vycházejí do ulic a domácností skupinky Tří králů se zapečetěnou pokladničkou, kteří s radostnou zvěstí vánočních svátků a novoročním přáním, prosí o finanční příspěvek do charitní pokladničky. Jako poděkování každý dárce obdrží malou drobnost.

Od  roku 2010 byl stanoven pevný termín pořádání sbírky jednotně a to ve dnech 1. a 14. ledna.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky je nezanedbatelnou sumou pro realizaci mnoha charitních projektů. Organizování kolednických skupinek představuje originální způsob prezentace charitního díla. Díky radostné spolupráci tisíců dobrovolných koledníků a také účinné mediální podpoře se v naší zemi Tříkrálová sbírka stala již tradicí.

Z výnosu této akce, jejíž výtěžek se díky štědrosti a důvěře dárců rok od roku zvyšuje, bývají podpořeny stovky projektů, zvláště v místech, kde sbírka probíhá.

Rozdělení vybraných finančních prostředků probíhá následovně:

Každý vedoucí skupinky koledníků je povinen prokázat se občanským průkazem a průkazkou potvrzenou Charitou České republiky. Průkazka musí obsahovat identifikační údaje vedoucího skupinky koledníků, dále pak podpisy biskupa a ředitele diecézní charity a nakonec číslo pokladničky. Toto číslo musí být shodné s číslem, které je na pokladničce. Pokladnička musí být zapečetěna páskou s razítkem místně příslušného obecního úřadu.

Výsledky Tříkrálové sbírky:

Rok Charita sv. Alexandra Ostrava vč. příměstských částí